U sklopu istraživanja srednjovekovne pripreme hleba, poslastica i žitnih kaša, 11. maja 2013. smo sproveli gastroheritološki eksperiment rekonstrukcije pripreme srednjovekovnog hleba na osnovu nalaza fragmenta pogače iz XII veka koji je otkriven tokom arheoloških istraživanja u Rasu.
![]() |
Nalaz iz Rasa sa fragmentom pogače u prvom planu. |
Eksperiment je sproveden u saradnji sa Školom kuvanja "Il Primo" iz Beograda u prostoru škole, tačnije u dvorištu iste. U eksperimentu su učestvovali apsolventi i poslediplomci Odeljenja za arheologiju, polaznici Kursa o ishrani koji je vodila profesor Ksenija Borojević sa Univerziteta Masačusets (Boston, SAD).
![]() |
U eksprimentu su učestvovali studenti arheologije |
U toku trajanja eksperimenta etnoarheolog mr Biljana Đorđević, viši kustos Narodnog muzeja u Beogradu, je održala predavanje o crepulji kao tradicionalnom sudu za pečenje koji je u upotrebi od davnina.
![]() |
Pečenje na otvorenom ognjištu tehnikom zasipanja žarom |
Hleb je umešen od integralnog pšeničnog brašna sa dodatkom ražanog brašna i kvasca. Pečen je u takozvanoj ženskoj crepulji na otvorenom ognjištu, tehnikom zasipanja žarem preko prethodno postavljeni listova od rena.
![]() |
Tanji i tvrđi hleb od onoga na koji smo navikli |
Pečen hleb narastao je za oko 2cm u odnosnu na zapreminu u nepečenom stanju. Korica mu je čvrsta i hrskava, a sredina oštrije, zrnaste teksture. Prijatnog je ukusa. Za nijansu "suvlji" od pogača od belog brašna na koje smo navikli.
![]() |
Međutim, ukus mu je izuzetan |
Sam proces pečenja pokazakao je da se crepulja mora dobro zagrejati, a vatra stalno nadgledati. Očigledno je da je postupak po sebi spor i zahtevan tražio da onaj ko je zadužen za pripremu hrane stalno boravi u prostoru u kome se ona kuva/peče.
Fotografije: Masanori Jošida, Biljana Đorđević i Tamara Ognjević.
Video: Boško Ognjević
Нема коментара:
Постави коментар