Translate

O ProjektuŽiveti prošlost - Srpska srednjovekovna gastronomija je multidisciplinarni, naučni, umetnički i kulinarski projekat koji okuplja istraživače i stvaraoce najrazličitijih profila, a sa ciljem da se istraži i rekonstruše srednjovekovno gastronomsko nasleđa i odgovarajući umetnički koncept koji ga prate.

Autor i rukovodilac projekta Živeti prošlost je istoričar umetnosti, književnik i gastroheritolog Tamara Ognjević. 

Stručni savetnik i istraživač-saradnik je etnoarheolog mr Biljana Đorđević.

Istraživanje i rekonstrukcija srpske srednjovekovne trpeze, a na osnovu temeljnih proučavanja dostupnih srpskih, vizantijskih i zapadnjačkih izvora, započela je kao deo editorijala koji je u zimu 2009-2010. urađen u saradnji sa nedeljnikom “Blic žena” (Ringier Axel Springer). 

Na osnovu recepata koje je Tamara Ognjević napravila kao idealnu rekonstrukciju vladarske trpeze za Badnje veče, kuvari restorana “Dačo” u Beogradu su pripremili izbor od dvadesetak posnih jela.

Dalja istraživanja ove grane nematerijalne baštine dovela su 2011. do saradnje beogradske Škole kuvanja “Il Primo” i Artis centra u okviru radionica idealnih rekonstrukcija gastronomskog nasleđa Srbije, ali i zemalja takozvanog vizantijskog kulturnog kruga koje su imale značajan uticaj na srpsko kulinarstvo (Srpska srednjovekovna trpeza 1 i 2).

Proširivanjem istraživanja i na druge aspekte koji prate kulinarstvo i obedovanje, kao i rekonstruisanje ambijenta, posuđa i drugih detalja od značaja, u projekat se tokom 2011/2012. uključuju mr Biljanu Đorđević (etnoarheolog), dr Kseniju Borojević (paleoetnobotaničar), Oliveru Milunović (dizajner tekstila), Jelenu Milošević (slikar, dizajner stakla), Ivanu Rackov (akademski keramičar) i Nebojšu Stamenovića (dugogodišnji kuvar u Manastiru Hilandar na Atosu). 

Kao jedan od ciljeva projekta postavljena je zamisao da se stvori ekskluzivna ponuda unutar studijskog i kulturnog turizma.

Artis centar je 22. septembra 2012. Međunarodnom savetu muzeja (ICOM) predstavio projekt Živeti prošlost kroz interaktivnu radionicu Srpska srednjovekovna gozba. 

U saradnji sa Školom kuvanja “Il Primo” iz Beograda u umetnički oblikovanom ambijentu za koji su po uzoru na srednjovekovni trpezni mobilijar, posuđe, stolnjake i oslikanu staklariju izradile Ivana Rackov, Olivera Milunović i Jelena Milošević, kolege iz inostranstva su bile u prilici da probaju, ali i ocene ono što smo do tog trenutka istražili i uobličili u svojevrsnu modernu varijaciju srednjovekovnog banketa. 

Već 23. septembra 2012, u Etnografskom muzeju u Beogradu na redovnoj godišnjoj konferenciji ICOM ICR (Međunarodni savet regionalnih muzeja) bio je predstavljen rad Tamare Ognjević "Srpska srednjovekovna gozba" (Serbian Medieval Feast). Prezentaciju je za Artis centar uradila istoričarka umetnosti Jelena Anđelković Grašar.

Od jeseni 2012. godine ovaj projekat uživa punu podršku Međunarodnog saveta muzeja (ICOM).

Tokom 2013. godine tim projekta Živeti prošlost sproveo je čitav niz istraživanja u oblasti umetnosti, etnoarheologije, antropologije, istorije hrane, paleobotanike i kulinarstva. Napravljeno je više gastroheritoloških eksperimenata, organizovano nekoliko radionica i predavanja.

Od proleća 2013. projekat Živeti prošlost uživa podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

U januaru 2014. kompanija Ringier Axel Springer je postala naš medijski pokrovitelj, a redakcija najtiražnijeg ženskog lista u zemlji, magazina "Blic žena", medijski partner projekta Živeti prošlost.  

Sarađujemo sa Narodnim muzejom u Beogradu, Filozofskim fakultetom Univerziteta u Beogradu (Odeljenje za arheologiju), Školom kuvanja "Il Primo" iz Beograda, Feniks Kreativnim Studijom, Zavičajnim muzejom Župe Aleksandrovac, Viteškom družinom "Zlatno burence", lončarskom porodicom Savić iz Zlakuse, Muzejom "Staro selo" u Sirogojnu, Muzejom grada Beograda, "Majstorom za pivo" iz Beograda, Mikser hausom, Centrom za kulturu "Gradac" iz Raške, Mesnom organizacijom žena Raške, etno restoranom "Čakmara" iz Raške, Muzejom grada Novog Sada, poslastičarnicom "Vremeplov" iz Novog Sada i mnogim drugim institucijama i pojedincima.

Do sada smo rekonstruisali preko dvadest srednjovekovnih jela.

Ovaj blog je pokrenut sa ciljem da svi oni koje zanima gastroheritologija kao posebna naučna disciplina mogu da prate tok naših istraživanja i da, naravno, mogu da koriste saznanja do kojih dođemo.

Нема коментара:

Постави коментар