PANFORTE ~ MOĆNI HLEB
Sastojci: 250 gr jezgra
oraha, 250 gr sirovih
badema, 300 gr
kandiranog miksa pomorandžine i limunove kore, ¼ kafene
kašičice mlevenog karanfilića, ¼ kafene kašičice rendanog oraščića, 1/8 kafene
kašičice mlevenog belog bibera, ½ kafene
kašičice mlevenog cimeta, ¼ kafene kašičice soli, 150 gr
integralnog pšeničnog brašna, 300 gr žutog
šećera, 100 gr
borovog ili livadskog meda, 2 supene
kašike maslaca, šećer u
prahu za posipanje kolača i maslac za
premazivanje posude za pečenje
Priprema: Na vatri
lagano prepeći orahe i bademe, pa ih ostaviti da se prohlade. Prohlađene iseći
na krupnije komade ili zdrobiti u avanu. Pomešati
bademe i lešnike sa iseckanim ušećernim limunovim i pomorandžinim korama,
brašnom, začinima i solju. U dubljoj zemljanoj posudi na otvorenoj vatri lagano
zagrevati smešu šećera, meda i maslaca. Čim proključa pomešati sa smesom od
orašastog voća, začina i brašna. Sve izručiti u okruglu zemljanu posudu dobro
premazanu puterom. Kašikom polako sabiti kolač da sasvim prione uz sud, pa ga
bogato posuti šećerom u prahu i peći oko 35-40 minuta na srednje jakoj vatri. Izvaditi
kolač iz rerne. Očistiti ga od viška šećera. I poluprohlađen istresti na
rešetku, pa ga dobro sa svih strana zasuti šećerom u prahu i ostaviti da se
sasvim ohladi. Hladnog ga zaviti u masni papir. Može da stoji na suvom, hladnom
(ne u frižideru) i do 4 meseca. Seče se
hladan.
Sastojci: 700 gr integralnog pšeničnog brašna, 300 gr ražanog brašna, paketić od 30 gr kvasca, kašičica meda, malo soli, svinjska mast, nekoliko većih listova rena ili divljeg zelja.
Priprema: Pomešati brašno i dodati sve ostale sastojke osim
masti, pa uz dolivanje mlake vode umesti meko testo. Na otvorenom ognjištu
dobro ugrejati zemljanu crepulju. Kad je crepulja zagrejana dodati malo masti
da se otopi, pa staviti testo i poravnati ga rukom. Pustiti nekoliko trenutaka
da se testo podigne, pa ga prekriti listovima rena ili divljeg zelja. Zatim sve
zasuti žarom tako da pogača bude potpuno prekrivena. Peći 30 do 40 minuta.
Razgrnuti pepeo, pogaču očistiti od lišća, pa je zaviti nekoliko trenutaka u
pamučnu krpu da se prohladi.
SOČIVO S MESARSKOM PETINOM
Sastojci: 2-3 glavice crnog luka, veza zeleni, ½ kg sočiva, 1 goveđi rep, 1 svinjsko srce, svinjski papak ili nešto drugo od takozvane mesarske petine (mesari su u srednjem veku „plaćani“ za svoj posao nogama, glavam i iznutricama životinje koju su klali što je otprilike 1/5 od ukupnog dela mesa), biber u zrnu, peršunov list, svinjska mast.
Priprema: Luk se iseče na rebra, a zelen na kocke, pa se
stave zajedno sa mesom isečenim na veće komade da se dinsta u zemljanom loncu.
Posle petnaestak minuta se doda biber i so i sve se nalije vodom da ogrezne.
Kuvati najmanje jedan sat da se repovi i nogice dobro raskuvaju. Poslednjih
pola sata kuvanja dodati sočivo koje je prethodno stajalo bar 1 sat u vodi. Sve
naliti vodom, pa pri kraju kuvanja dodati sitno iseckanog prešuna.
Нема коментара:
Постави коментар