Translate

Recepti



PANFORTE ~ MOĆNI HLEB



Sastojci: 250 gr jezgra oraha, 250 gr sirovih badema, 300 gr kandiranog miksa pomorandžine i limunove kore, ¼ kafene kašičice mlevenog karanfilića, ¼ kafene kašičice rendanog oraščića, 1/8 kafene kašičice mlevenog belog bibera, ½ kafene kašičice mlevenog cimeta,  ¼ kafene kašičice soli, 150 gr integralnog pšeničnog brašna, 300 gr žutog šećera, 100 gr borovog ili livadskog meda, 2 supene kašike maslaca, šećer u prahu za posipanje kolača i maslac za premazivanje posude za pečenje 

Priprema: Na vatri lagano prepeći orahe i bademe, pa ih ostaviti da se prohlade. Prohlađene iseći na krupnije komade ili zdrobiti u avanu. Pomešati bademe i lešnike sa iseckanim ušećernim limunovim i pomorandžinim korama, brašnom, začinima i solju. U dubljoj zemljanoj posudi na otvorenoj vatri lagano zagrevati smešu šećera, meda i maslaca. Čim proključa pomešati sa smesom od orašastog voća, začina i brašna. Sve izručiti u okruglu zemljanu posudu dobro premazanu puterom. Kašikom polako sabiti kolač da sasvim prione uz sud, pa ga bogato posuti šećerom u prahu i peći oko 35-40 minuta na srednje jakoj vatri. Izvaditi kolač iz rerne. Očistiti ga od viška šećera. I poluprohlađen istresti na rešetku, pa ga dobro sa svih strana zasuti šećerom u prahu i ostaviti da se sasvim ohladi. Hladnog ga zaviti u masni papir. Može da stoji na suvom, hladnom (ne u frižideru) i do 4 meseca. Seče se hladan.

POGAČA IZ RASA PEČENA U ŽARU



Sastojci: 700 gr integralnog pšeničnog brašna, 300 gr ražanog brašna, paketić od 30 gr kvasca, kašičica meda, malo soli, svinjska mast, nekoliko većih listova rena ili divljeg zelja.

Priprema:  Pomešati brašno i dodati sve ostale sastojke osim masti, pa uz dolivanje mlake vode umesti meko testo. Na otvorenom ognjištu dobro ugrejati zemljanu crepulju. Kad je crepulja zagrejana dodati malo masti da se otopi, pa staviti testo i poravnati ga rukom. Pustiti nekoliko trenutaka da se testo podigne, pa ga prekriti listovima rena ili divljeg zelja. Zatim sve zasuti žarom tako da pogača bude potpuno prekrivena. Peći 30 do 40 minuta. Razgrnuti pepeo, pogaču očistiti od lišća, pa je zaviti nekoliko trenutaka u pamučnu krpu da se prohladi.


SOČIVO S MESARSKOM PETINOM



Sastojci: 2-3 glavice crnog luka, veza zeleni, ½ kg sočiva, 1 goveđi rep, 1 svinjsko srce, svinjski papak ili nešto drugo od takozvane mesarske petine (mesari su u srednjem veku „plaćani“ za svoj posao nogama, glavam i iznutricama životinje koju su klali što je otprilike 1/5 od ukupnog dela mesa), biber u zrnu, peršunov list, svinjska mast.


Priprema: Luk se iseče na rebra, a zelen na kocke, pa se stave zajedno sa mesom isečenim na veće komade da se dinsta u zemljanom loncu. Posle petnaestak minuta se doda biber i so i sve se nalije vodom da ogrezne. Kuvati najmanje jedan sat da se repovi i nogice dobro raskuvaju. Poslednjih pola sata kuvanja dodati sočivo koje je prethodno stajalo bar 1 sat u vodi. Sve naliti vodom, pa pri kraju kuvanja dodati sitno iseckanog prešuna.

Нема коментара:

Постави коментар